Интернет ще навлезе в ново измерение, далече от представите ни за скорост, които сме имали до момента. Лазери ще осигурят 1000 пъти по-бърз интернет в сравнение с настоящите проводници

Публикувана на:

Лазери ще осигурят 1000 пъти по-бърз интернет в сравнение с настоящите проводници „Това е вълнуващо изследване“, казва Джон Канингам, професор по наноелектроника в Лийдс.
След голям пробив, учените твърдят, че преноса на данни може да се извършва хиляда пъти по-бързо в сравнение с настоящите проводници (интернет кабели). Това означава нова технологична революция в интернет. С помощта на съвременни технологии и терахерцови квантови каскадни лазери, с който учените са провеждали изследването, ще могат да се изпращат данни с невъобразими до момента скорости по целия свят. Посредсвон лазерите, ще може да се постигне значително ускоряване на комуникацията с данни, според изследователите  стоящи зад проучването, публикувано в списанието Nature Communications.

Проучването посочва, че учените правят пробив в контрола на терахерцовите квантови каскадни лазери, за които посочват, че могат да се използват за предаване на данни безжично на къси разстояния със скорост от 100 гигабита. Настоящите Ethernet връзки работят хиляди пъти по-бавно със 100 мегабита в секунда.

Работата по развитието на технологията продължава понеже, за да се използват за изпращане на данни, лазерите трябва да се изключват около 100 милиарда пъти всяка секунда. Това изисква прецизен контрол и инженерите досега не са успели да го направят. Въпреки това, научният пробив е съществен и поставя началото на това технологична революция, която ще се отрази във всички сектори от живота.