Ежедневно влизаме в редица сайтове, много от които изискват регистрация или лична информация. Почти рутинно ги въвеждаме и често сме небрежни какво споделяме с мрежата.


Съвети за безопасно ползване на интернет


Разумното сърфиране като необходимост

Ежедневно влизаме в редица сайтове, много от които изискват регистрация или лична информация. Почти рутинно ги въвеждаме и често сме небрежни какво споделяме с мрежата. Откраднати профили в социалните мрежи, източени сметки, проблеми със загуба на ценни данни, са само някои от вредите, които могат да ни нанесат хакерските атаки. Страшно много негативно емоции, които можем да си спестим.

Ето как.

ИЗБИРАЙТЕ СИГУРНИ И СЛОЖНИ ПАРОЛИ

Избягвайте лесните за отгатване пароли – цифри от 1 до 10 или обратно, имена на любим човек, рождена дата и др. Има доста злонамерени и изобретателни хора, които без проблем ще влязат в профила Ви и ще се възползват от информацията там. Препоръчително е паролата, която ползвате, да е различна за всеки уебсайт, както и в нея да има големи и малки букви, знаци и цифри. В интернет се предлагат доста удобни приложения, които съхраняват в табличен вид паролите Ви за всеки сайт, а с парола можете да заключвате достъпа до тази информация.

РЕГУЛЯРНО ПОЧИСТВАЙТЕ УСТРОЙСТВОТО СИ

С цел да Ви предложи най-подходящите реклами, Гугъл непрекъснато следи своите потребители. За да сведете този процес до минимум, редовно изчиствайте бисквитките си, трийте временните интернет файлове, премахвайте кеш файловете. Ако Ви е трудно да го правите сами, изтеглете си програма, която да помогне. Добър пример за такава е Ccleaner, с нея се работи лесно и бързо може да премахне ненужните файлове. Това ще помогне да се погрижите за сигурността си, когато сте онлайн.

ОТВАРЯЙТЕ ПРОЗОРЦИ В РЕЖИМ „ИНКОГНИТО“

Почти всички браузъри имат опция за такова сърфиране. Отваряйки нов прозорец, можете да изберете опция за анонимно сърфиране, режим инкогнито. Така ще намалите притока на проследяващи бисквитки, които ползват информация за Вашето търсене.

НЕ БЪДЕТЕ НАИВНИ, КОГАТО ОБЩУВАТЕ

Макар и социалните мрежи да са приятно място за общуване, избягвайте да споделяте твърде много информация там. Не пишете на половинката си какъв е PIN кодът на картата Ви, каква е паролата Ви в друг сайт, къде имате съхранени пари и т.н. Не се знае кой има достъп до тази информация. Хакерите са доста изобретателни. Освен това внимавайте какви файлове отваряте, както и за приложенията, които инсталирате. Много от тях са вируси или злонамерен софтуер, който нерегламентирано ще източва информацията Ви.

Стремете се да сърфирате разумно, за да сте в безопасност онлайн. Освен за полезната и занимателна страна на мрежата, трябва да сме информирани и за опасностите там. Интернет е прекрасно място за търсене на информация, ако сме внимателни. Освен със съвети, можем да Ви бъдем полезни и с най-добрите оферти за домашен интернет или телевизия.