От 15 юни таксите в роуминг трябва да отпаднат, предаде през февруари Европейската комисия. Все още се налага да плащаме солени сметки, когато пътуваме зад граница и ползваме мобилните си телефони за разговори или сърфиране.


Как да се справим с високите сметки в роуминг?


Как да се справим с високите сметки в роуминг
и как да избегнете фактури, които действат като леден душ?От 15 юни таксите в роуминг трябва да отпаднат, предаде през февруари Европейската комисия. Все още се налага да плащаме солени сметки, когато пътуваме зад граница и ползваме мобилните си телефони за разговори или сърфиране. Как да ограничим разходите? Вижте някои лесни начини да избегнете високите сметки в роуминг.

1. ПОЛЗВАЙТЕ WI-FI И ПРОВЕРЕТЕ НАСТРОЙКИТЕ НА ТЕЛЕФОНА

В заведенията, на летищата, както и в доста хотели в чужбина има безплатен безжичен интернет. Ако пътувате по работа или сте на почивка, със сигурност ще имате възможност да ползвате Wi-Fi на няколко места. Така ще можете да сърфирате безплатно и да не трупате големи сметки в роуминг. С отпадането на таксите през юни този проблем ще отпадне, но към настоящия момент е доста актуален. Ако планирате да пътувате и не сте сигурни къде можете да ползвате безплатен интернет, във веригите за бързо хранене със сигурност ще имате възможност. McDonald‘s и Starbucks са места, в които има доста туристи, не само заради продуктите, но и заради интернета. Прегледайте настройките на смартфона си, много от приложенията използват мобилен интернет. Прогнозата за времето, социалните мрежи, обновяването на софтуера и мн. други могат да „допринесат“ за високите сметки в роуминг. Уверете се, че сте спрели трафика на мобилни данни и сърфирате посредством Wi-Fi.

2. ПОПИТАЙТЕ ЗА ДОБЪР ТАРИФЕН ПЛАН С ИЗГОДЕН РОУМИНГ

Ако пътувате често зад граница, е добре да се информирате за тарифните планове в роуминг. Операторите предлагат различни варианти – можете да ползвате специална предплатена карта Прима, когато сте в чужбина или да изберете удобен и изгоден план. Имайте предвид, че държавите се разделят на зони и според това дали са членки на ЕС. Анализирайте най-често посещаваните от Вас места и разгледайте различните такси, за да прецените кой план за роуминг е най-изгоден спрямо индивидуалните Ви нужди. А1 предлагат няколко варианта за разговори и сърфиране в чужбина, като ползвателите на някои от абонаментните планове А1 Безкрай могат да се възползват от преференциално условия, когато пътуват извън България и имат нужда да ползват интернет или да проведат телефонни разговори.

Ако искате да смените абонаментния си план за разговори или смятате да изберете пакет с включени минути и интернет в роуминг, обадете се на тел. 0889 79 79 94. Използвайте търсачката на operator.bg, за да намерите най-добрите оферти за телекомуникационни услуги на едно място.