Най-вероятно имате по-добра представа за това колко минути за разговори и брой съобщения са Ви необходими, отколкото какъв обем на мобилен интеренет Ви е необходим.


Мобилен интернет: Кой план е подходящ за мен?


Най-вероятно имате по-добра представа за това колко минути за разговори и брой съобщения са Ви необходими, отколкото какъв обем на мобилен интеренет Ви е необходим. Ако за първи път Ви се налага да избирате план с мобилен интернет или не сте могли да измерите трафика на данни, който ползвате, то в избора на план, цифрите в описанието на услугата биха Ви объркали. Научете как да изберете точния план за мобилен интернет, без да купувате повече или по-малко мегабайти от това, което Ви е необходимо.

 

Какво правите онлайн?

Обемът на данните, които трябва услугата да включва, зависи от Вашето потребление – всяка интернет активност консумира данни. Една част от тези активности консумират повече от включените данни, а други по-малко. Например ако използвате видео и/или аудио стрийминг, трафикът на данни ще бъде по-висок и така ще изразходите по-бързо включените MB. Това е така, защото видео файловете са значително по-големи в сравнение с другите формати (като снимки, аудио или текст), което класира YouTube, Spotify и подобни платформи за аудио и видео стрийминг сред най-големите потребители на данни. Мобилните приложения и картите, които ползвате консумират от интернета Ви, някой път, без да осъзнавате това. Свалянето и актуализирането на APP–ове (мобилни проложения) генерират трафик на данни и така консумират от плана Ви. В зависимост от размера на приложението, или обема за ъпдейт, те могат да се окажат значителна част от тряфика Ви. Понякога приложенията се актуализират автоматично без Ваше участие. Ако не е наложително, изключете автоматичната актуализация от настройките на устройството и оставете опцията да се актуализират, когато имате Wi-Fi връзка с интернет. Посещенията на различни сайтове, обикновено не генерират голям трафик. Разбира се, зависи от сайтовете, които посещавате. Например, ако сърфирате в текстово базираните сайтове, това няма да използва много данни от Вашия план, но ако имат повече медийно съдържание (видео, снимки или други интерактивни елементи), то трафикът ще изисква много повече Mb. Социалните мрежи също не консумират много трафик. Facebook има изисквания, които правят медията икономична откъм обем на трафик. Разбира се, това не касае качването на много снимки или гледане на видео, Usage е доста ниско, освен ако не се качват снимки, гледане на клипове или онлай гейминг. Комуникациите с мейл и текстови съобщения не изискват голям трафик. Също, както социалните медиии, така и използването на мейл или решения за съобщения (напр. Viber, WhatsApp или iMessage) ще окажат влияние върху трафика Ви само ако кореспондирате с по-големи файлове като снимки, видео, аудио и др.

250 - 500MB мобилен интернет за слабо потребление.

Плановете за мобилен интернет, които повечето оператори в България предлагат, започват от 250-500Mb. включен трафик на данни. Това означава, че ако използвате план с включени 500 Mb ще можете да сърфирате в интернет около 21 часа или да прекарате във Facebook около 25 часа, или да видите около 33 видеоклипа в YouTube. Този план е най-подходящ за потребители, които имат слабо потребление и главно ще сърфират в интернет и социалните мрежи, Ако използвате подобен план, препоръчително е да избягвате видео стрийминг, понеже това бързо ще изразходва включените MB.

1GB - 4GB мобилен интернет, за средно потребление.

Ако определяте Вашето потребление като средно ,т.е прекарвате в месеца около 44 часа в сърфиране или 51 часа във facebook, или 68 видео клипа в месеца, то мобилният Ви интернет трябва да е минумум 1GB. Ако установите, е този пакет не отговаря на потреблението Ви, можете да надградите плана си и да добавите още трафик на данни при своя мобилен оператор.

Над 4GB мобилен интернет при честа употреба и висок трафик на данни.

Ако използвате мобилния интернет ежедневно, като основен начин за сърфиране, комуникиране и споделяне,то Вашето потребление със сигурност ще има нужда от повече GB. Плановете с включен трафик на данни над 4 Gb ще обезпечи по-високото потребление и ще Ви гарантира спокойна работа. Тези планове са с по-висока стойност и поради това е добре преди да направите покупка да сравните услугите на мобилните оператори и доставчиците на мобилен интернет. Сравнете всички оферти за мобилен интернет и условията на доставчите тук или се свържете с нас за безплатна консултация на телефон 088 9797 994.

Оферти за Мобилен интернет от Mtel

Оферти за 4G Мобилен интернет от MAX

Какво е 4G мобилен интернет?