Ако търсите доставчик на телевизия, може да изберете IPTV услуга, но какво всъщност означава това?


Какво е IPTV?


Ако търсите доставчик на телевизия, може да изберете IPTV услуга, но какво всъщност означава това?

Internet Protocol Television съкратено IPTV. Това е процес на предаване и излъчване на телевизионни програми чрез интернет, което прави предаването на сигнала значително по-ефективнo в сравнение с това при кабелната и сателитнта телевизия. Благодарение на технологията си IPTV осигурява повече удобни функции и значително повишава потребителското изживяване в сравнение с познатите до момента технологии за телевизионно предаване.

Какви са предимствата на IPTV ?

IPTV предлага високо ниво на интерактивност и нови функционалности за потребителите. Технологията доставя изключително качество на образа и звука,а функциите, за спиране и връщане на предаването, правят услугата значително по-удобна.

Трите от най-значимите предимства на IP телевизията са:

1. VOD - Video Оn Demand (видео по поръчка)

Това е функция, чрез която потребителите имат възможност да избират видео съдържание по предпочитание от каталог и да го гледат тогава, когато искат.

2. DVR гледате предавания на запис

Тази функция позволява на потребителите да гледат телевизионни предавания, излъчвани в миналото с помощта на цифров видеорекордер (DVR). С IPTV, технологията Ви позволява да гледате на запис предавания без да имате DVR устройство. Необходимо е само да изберете от интерактивното меню желаното предаване и да изгледате повторението му.

3. Ефективност и качество на картината

При кабелната цифрова телевизия, както и при сателитната, сиганлът за всички телевизионни програми се изпраща по едно и също време и потребителят избира кой сигнал да възпроизведе на телевизора си (коя програма да гледа). При IPTV сигналът се подава спрямо избора на потребителя и се концентрира към излъчването на сигнала, който е избрал. Това прави технологията по-ефективна, осигурява по-качествено предаване на сигнала и по-реалистични картини.

Недостатъци на IPTV

Въпреки повечето предимства, технологията има и своите недостатъци. Един от минусите на технологията е свързан с това, че за да бъде доставена картината и звука, с необходимото качество, IPTV предаването изисква поддържане на добър и стабилен интернет, който да поеме трафика на сигнала. Това означава, че ако трафикът на данни се увеличи (което може да се случи ако сте в мрежата на доставчик, който има много клиенти), предаването на сигнала може да закъснява или да се загуби.

Често задавани въпроси за IPTV

Защо да избера IPTV?

• Високо качество на картината
• По-висок брой HD канали
• Видеотека: Видео при поискване. Възможността за предоставяне на каталог с видео съдържание, което да е достъпно на потребителя по всяко време.
• Интерактивност: IPTV предоставя уникалната възможност за обратна връзка. Например: Провеждане на анкета или гласуване за любимо предаване.
• Възможност за отложено гледане, Пауза на предаване или Запис на предаване.

Какво е нужно, за да гледам IPTV?

Оборудването, което е необходимо, за да приемете сигнала е цифров приемник (Set-Top-Box) и свързаност към доставчик.

Каква е разликата между IPTV и Сателитна телевизия?

• За разлика от сателитната, IPTV не се влияе от атмосферните условия;
• Възможност за интерактивност;
• Няма ограничения за броя на каналите, които могат да се предоставят.

Може ли да се предлага допълнително съдържание при IPTV?

Доставчикът може да предостави на потребителя допълнително съдържание без ограничение. Например, освен каталог от филми и видеоклипове, потребителят може да получава и запис на любими предавания, концерти или спортни събития.

Има ли IPTV достатъчно съдържание в HD формат?

Освен множеството HD канали, някои от операторите предлагат и достъп на потребителите си до богат видео каталог с HD качество.

Има ли възможност за различни звукови пътеки и субтитри?

Да, технологията предлага не само субтитри на различни езици, но и различни звукови пътеки за каналите.

Има ли родителски контрол?

Можете да ограничите достъпа освен до определени канали, но и до платеното съдържание в платформата.

Мога ли да направя запис на канала, който гледам и да продължа да го гледам по-късно?

Това е една от интерактивните услуги на IPTV, които технологията предлага. Но, за да се осъществи това, е необходимо изрично съгласие от продуцента на съдържанието. Ако няма потвърждение услугата няма да е достъпна.

Има ли достъп до ТВ програмата?

IPTV предлага интерактивен телевизионнен справочник. Това зависи от интернет скоростта и от вида на Set-Top-Box-а, с който разполагате.

Има ли значение вида на телевизора, за да гледам IPTV?

Необходимо е да имате единствено HDMI вход.

Как да избера доставчик на IPTV?

Сравнете за секунди предложенията на доставчиците онлайн в Operator.bg или се свържате с нас на телефон 0889797994 и наш консултант ще Ви помогне в избора на най-подходящата за Вас оферта.