Вече сте част от студентския живот и качеството на интернет е все по-важно за дейностите от Вашето ежедневие. Вижте как и къде да откриете всички оферти за Интернет за студенти в България.


Интернет за студенти – как да намерите най-добрите оферти


 

Вече сте част от студентския живот и качеството на интернет е все по-важно за дейностите от Вашето ежедневие. Вижте как и къде да откриете всички оферти за Интернет за студенти в България.

 

Интернет за студенти

Интернет за студенти

След като студентският живот започне за Вас, изборът на интернет доставчик и подходяща услуга са едни от най-важните неща, които ще се наложи на направите.

За разлика от досегашното Ви потребление, ползването на Интернет, като студенти, ще е значително по-често, поради увеличаващите Ви се ангажименти. Учебният процес в университета и динамичната социална среда, налагат ново потребление, различно от това, което сте имали до този момент. Предстои Ви активна он-лайн комуникация с преподаватели и колеги, размяна на файлове, он-лайн проучвания, споделяне на информация, изпращане на повече снимки, сканирани дкументи, видео, музика и т.н Поради това е необходимо да изберете най-подходящата услуга. В тази връзка ще Ви дадем няколко полезни съвета, как да направите информиран избор и лесно да изберете доставчик.

Какво е Интернет за студенти

За разлика от стандартните предложения, офертите „Интернет за студенти” имат за цел да доставят необходимата услуга на по-достъпна цена. В повечето случаи интернет услугите за студенти са съобразени в зависимост от потреблението и нуждите на студентите – включват рутер, възможност за прекъсване на услугата и т.н. По този начин различните доставчици обозначават специалните си предложения насочени към студентите.

Кабелен интернет или Мобилен интернет?

Най-вероятно ползвате мобилен интернет от телефона, като услугата е включена в пакета Ви за разговори. По този начин имате он-лайн достъп, когато сте в движение или на път. Тогава можете да използвате и функацията на телефона си / HotSpot/ и да споделите интернет с друго устройство / таблет или лаптоп /. В случай, че това не е достатъчно и държите на този вид услуга, можете отделно да закупите 3G или 4G мобилен интернет, който да е навсякъде с Вас и да го използвате, посредством компактно преносимо устройство / мини модем /. За разлика от кабелния интернет, мобилният достъп до услугата е по-скъп. Кабелният интернет е с много добро съотношение между цена и качество, поради това е най-предпочитан от потребителите. Чрез него ще си осигурите интернет достъп в жилището. Повечето студенти използват интернет от различни устройства и някои от доставчиците на интернет за студенти включват безплатен рутер в офертите си.

Колко души ще използват интернета, който ще заявите?

Важно е да знаете, че броят на хората, които ще използват интернет услугата, влияе на бързината му. Ако например живеете със съквартиранти и използвате интернет едновременно, това ще намали скоростта на услугата, понеже трафикът ще е по-голям. В този случай, за да получавате желаната скорост, е необходимо да си вземете по-бърз интернет и така ще компенсирате увеличения трафик.

Каква скорост на интернет ми е необходима?

С цел да Ви помогнем да се ориентирате при избора на “Интернет за студенти”, ще разделим потребителите на три групи в зависомост от скоростите на предлаганите услуги, за да можете по-лесно да определите към коя от тях спадате.

1. Ниска интернет скорост до 30 Mbps

Ако използвате интернет за четене на новини, facebook и изпращане на някой друг мейл то за Вас скоростта не е от толкова голяма значение и можете да изберете услуга с по-ниска цена - вижте оферите до 30 Mbps. Тези предложения са подходящи и за студенти с по-малко потребление или за нямащи претенции към бързината на услугата, т.е не се ядосват, че филмът се тегли бавно, или някой път видеоразговорът забива.

2. Средна интернет скорост около 50 Mbps

Доброто съотношение между цена и качество прави услугите със скорост около 50 Mbps най-предпочитани от студентите. Разликата в цената спрямо услугите с по-ниска скорост е малка, а скоростта почти двойно по-висока, и в повечето случаи удовлетворяват потребителите.

3. Висока интернет скорост над 70 Mbps

Ако сте активен он-лайн потребител: стриймвате музика / Spotify, SoundCloud и др./, зареждате видеа / YouTube, Vbox, Vimeo и др./, гледате онлайн телевизия, играете онлайн игри, провеждате видео разговори, искате филмът, който сваляте, да се зарежда бързо или просто не желаете да чакате, то със сигурност е необходим интернет със скорост над 70 Mbps. С развитието на технологиите и подобряването на инфраструктурата, доставчиците вече предлагат скорости за 100 и 200 Mbps.

Какъв срок на договора да избера?

Освен от скоростта, цената за интернет зависи и от срока на договора. Плановете, които доставчиците предлагат според срочността си, са: Безсрoчен интернет – услугата не Ви ангажира със срочен договор и не Ви задължава да я ползвате всеки месец. Можете да прекратите ползването й и съответно плащането, когато прецените. Предплатен интернет– в този случай предплащате услугата еднократно за посочения в офертата период / примерно 6 месеца / и ползвате интернет за периода. Така ангажиментът Ви с ежемесечното плащане отпада и в повечето случаи не се обвързвате с годишни договори. Интернет със срочен договор – това са планове за интернет с договор за определен период, като най-често срещаните са за една година, година и половина или две години. При тях в повечето случаи се постига по-добра месечна такса, която намалява с увеличаване срока на договора.

Интернет и телевизия за студенти

Статистиката показва, че студентите гледат по-малко телевизия, поради динамиката в ежедневието си и неизбежния нощен живот. Но все пак ако търсите пакетна услуга за интернет и телевизия, можете лесно да откриете доставчиците с покритие във Вашия квартал и да сравните техните оферти в оperator.bg.

Колкото по-изгодно, толкова по-добре, но как да намеря най-добрите оферти?

Често, Вие студентите, разполагате с ограничен бюджет, поради това е важно да намерите най-изгодната оферта. Затова направете информиран избор и сравнете цените и предложенията на доставчиците в Operator.bg. В сайта ще откриете специална категория “Интернет за студенти”, в която лесно можете да намерите оферти от водещи доставчици и да сравните услугите им. Ако искате да сравните всички оферти на различните доставчици на интернет и телевизия, просто въведете града и квартала, в който живеете и системата ще Ви покаже всички доставчици с покритие и техните оферти. Резулататите се подреждат по лесен за сравняване начин. В Operator.bg ще откриете ексклузивни оферти и промоции, които можете да заявите само чрез сайта.

Услугите на кои доставчици можете да заявите?

В сайта ще намерите всички оферти на водещите интернет доставчици – А1, Bulsatcom, Comnet, Networx, Netsurf, TCV, DC Corporation, Net1, Евроком Царевец, Evronet, SkyNet, Medicom, DreamNet, Kavarna SAT, Varna Lan, Varna Net, Gobul, iConnect и други, с интернет покритие в университетските градове в България - София, Варна, Пловдив, Велико Търново, Габрово, Бургас, Шумен, Благоевград, Монтана, Ловеч, Добрич, Русе, Плевен, Стара загора, Сливен и много други.