Какво трябва да знаеш, ако си геймър, и търсиш доставчик на интернет за игри? Кои са най-важните параметри в офертите?


Интернет за игри: Високоскоростен интернет за геймъри


Какво трябва да знаеш, ако си геймър, и търсиш доставчик на интернет за игри ? Кои са най-важните параметри в офертите?

Динамиката и скоростта са присъщи за гейминга. С развитието на технологиите графиките стават все по-впечатляващи и реални, а бързината и стабилността на връзката ,в някои случаи, определят победителя. Представи си, че играеш Call of Duty и положението е напечено понеже твоите приятели водят срещу теб. Времето изтича, а на теб са ти необходими няколко попадения, за да поведеш. Забелязваш криещ се зад една сграда противник, прицелваш се и точно преди да натиснеш спусъка, и да изравниш, интернетът ти прекъсва.

АКО СИ ЗАПАЛЕН ГЕЙМЪР НАЙ-ВЕРОЯТНО ТИ Е НЕОБХОДИМ ДОБЪР ИНТЕРНЕТ, НО КАКВО ВСЪЩНОСТ ОЗНАЧАВА ТОВА?

Най-ниските ценови оферти за интернет, може на пръв поглед да изглеждат атрактивни, но със сигурност параметрите на услугата няма да отговорят на нуждите ти като геймър. Атрактивните за теб трябва да са тези оферти, които включват добра скорост, стабилна връзка и ниски нива на Пинг.

КАКВА ИНТЕРНЕТ ВРЪЗКА МИ Е НЕОБХОДИМА ЗА ОНЛАЙН ИГРИ?

Най-подходящите интернет свързаности за игри са чрез оптични влакна (оптичен интернет) или коксиален кабел. Мобилният интернет също е подходящ вариант, имайки предвид, че мобилните оператори стартираха 4G услугите си, което ще осигури по-високи скорости (удобно и за игри през мобилен телефон).

КАКВА СКОРОСТ МИ Е НУЖНА ЗА ОНЛАЙН ИГРИ?

Скоростта на интернета, който ще изберете,е само един от факторите, оказващи влияние на качеството на връзката по време на игра. За съжаление обаче, повечето Доставчици на интернет, комуникират в офертите си само скоростта в Mbps. Офертите най-често започват от 15Mbps и стигат до 200 Mbps при оптичния интернет. Сравни всички оферти на доставчиците тук в Operator.bg.

НИСКИТЕ “PING” СТОЙНОСТИ СА ВАЖНИ ЗА ГЕЙМЪРИТЕ

Освен посочената от доставчика скорост, е добре да се информирате и за нивата на “Ping” стойностите - това е много важно за практикуващите гейминг. Ниските нива на Ping определят скоростта, с която твоето действие достига до сървъра. Иначе казано времето, за което натискате спусъка, чрез мишката или джойстика е реално отразеното действие в играта. Ако например играете в мрежа Call of Duty срещу противник, който има интернет с по-ниски нива на пинг от теб, и по едно и също време натиснете спусъка, неговото действие ще бъде отчетено първо, като по-бързо, което си е точка за него. Важно е да знаеш, че много игрови сървъри имат прагове за пинг и в случай, че не се постигнат изисканите от сървъра стойности на пинг, може да бъдеш автоматично изхвърлен от играта.

КАК ДА РАЗБЕРЕШ НИВОТО НА ПИНГ, ПРЕДИ ДА ИЗБЕРЕШ ОФЕРТА ЗА ИНТЕРНЕТ?

Проблемът с проверката на нивата на Пинг стойността, произлиза от това, че няма как да се информираш на сто процента, преди да си включиш услугата. Затова попитай интернет доставчика, който си избрал, дали предлага тест период, за да можеш да измериш показателите ( скорост и пинг стойност). В случай, че няма възможност избраната от теб оферта да бъде тествана, имаш два варианта: да се довериш на информацията (показателите), които доставчикът ти подава за офертата, или ако намериш съсед, който ползва подобна услуга да ти каже стойностите, който получава. Имай предвид, че пинг стойностите при различните доставчици могат да бъдат коренно различни.

КОЙ ПЛАН ЗА МОБИЛЕН ИНТЕРНЕТ Е ПОДХОДЯЩ ЗА (4G) МОБИЛЕН ГЕЙМИНГ

Ако искаш да играеш докато си в движение, чрез мобилния си телефон или таблета, ти е необходим подходящ план за мобилен интернет. Геймърите винаги се притесняват дали трафикът включен в плана ще им е достатъчен и затова се запасяват с повече GB за всеки случай, понеже игрите им ще консумират много. Това не е съвсем така. Можете да изразходвате трафика си на данни бързо, ако сваляте много често големи по обем игри. Ако само играете ,то план от около 1GB за мобилен интернет би трябвало да е напълно достатъчен. Средният разход на данни е около 30 до 50 Mbps на час на онлайн игрите. Ако приемем средната стойност (40 Mbps) и продължителност от 6 часа игра на ден, то за 31 дни на месеца, ще достигнете до 0.9375 GB. Най вероятно няма да достигнете дори и тази стойност,понеже 6 часа на ден е трудо да се отделя ежедневно, понеже ангажиментите като училище, спорт, работа и други дейности ще заемат по-голяма част от ежедневието ти. Разбира се, това изчисление е при положение, че мобилният интернет се използва само за онлайн гейминг. Ако планираш да използваш плана си за 4G и за други дейности, предвиди си потреблението и сравни всички оферти за мобилен 4G и 5G интернет от A1, Tcom, Telenor и Vivacom.