Със сигурност търсите бърз интернет, но как ще дефинирате това понятие?


Дефиниране бързината на интернет: Какво означава бърз, бавен и коя е най-добрата скорост?


В повече случаи, цената и скоростта на интернет са основните фактори, които формират избора на услуга за интернет. Но за разлика от цената, при която лесно можете да определите нива, въз основа на възможностите си, интернет скоростта, може да е по-сложна величина за преценка, при избора на услуга. Със сигурност търсите бърз интернет, но как ще дефинирате това понятие? Пораждат се въпроси, като: 10Mbps означава ли бавен интернет? 100 Мbps значи ли бърз интернет? Това са част от въпросите които най-често се задават в търсенето на „бърз интернет“ и причината да напишем тази статия.

Тук ще ви разкажем как се измерва интернет скоростта, как се дефинира понятието „бърз интернет“, какво означава бавен интернет и в крайна сметка ще ви помогнем с отговора на същинския въпроса: Коя е услугата за интернет с най-добрата скорост за мен?

Как се измерва интернет скоростта ?
Скоростта на интернет се измерва въз основа на времето (в секунди) за което данните се качват (upload speed) или теглят ( download speed).

За по голямата част от потребителите, бързото теглене е най-важния параметър. Това е съвсем нормално, понеже повечето дейности които извършваме он-лайн са свързани със сваляне на данни: гледане на видео, четене на статии, социални медии, слушане на музика и т.н

В повечето случаи, скоростта на качване, е приоритет, когато използваме интернет за работа. От нея зависи гладката връзка при видеоконференция, скоростта и безпроблемното качване на повече информация в облачен сървър, прехвърлянето на тежки файлове и др.

Важно е да се знае, че и двата вида скорост, се показва като bps (битове в секунда). Една интернет връзка прехвърля хиляди бита в секунда, поради това се използват представките G, M и k, които показват, колко бита се има предвид: G = 1 000 000 000, M = 1 000 000, k = 1000.

Повечето от офертите за интернет в момента показват скоростта като Mbps, понеже обхвата на мярката отговаря на стойностите на масовото търсене, към момента. Съответно, в случаите когато видите, отбелязани скорости за интернет с kbps,  можем да го определим като „бавен“, а оферти за интернет отбелязани с Gbps, като свръх бърз интернет.  Последните в момента са рядкост, но с развитието на технологиите и качеството на услугите на някой доставчици, ще стават все по често срещани.

Какво означава добра интернет скорост?
В случаите когато получавате скорост над 25 Mbps се определя за добра. Ако използвате подобна скорост, ще можете да извършвате спокойно по голяма част от он-лайн дейностите, като например сърфиране в нета, социални медии, теглите музика, стриймвате HD видео.


Какво означава бърз интернет?
Интернет със скорост за теглене от 100 Mbps и нагоре, можем да определим, като бърз, поради това, че осигурява гладко прехвърляне на по-голям трафик: ползване на няколко устройства от повече потребители, значително по-бързо сваляне и качване на информация. Ако трябва да определим нивата за бърз интернет, то те ще изглеждат така:
100 Mbps, 200 Mbps, 250 Mbps, 300 Mbps, 400 Mbps, 500 Mbps, 1000 Mbps, 2000 Mbps.

Бърза интернет скорост можете да получите чрез, кабелен интернет. Имайте предвид, че ако използвате интернет, доставен по оптичният кабел (оптичен интернет), ще имате възможност за по-добра и стабилна скорост. 

Добре е да знаете, че има ситуации, които могат да окажат влияние на бързината, така че и бързите скорости да ви се сторят бавни. Например, ако добавите твърде много устройства и стриймвате видео в 4К качество.

Едни от най-добрите доставчици на кабелен и оптичен интернет, с бърза скорост са: Networx, Giga Fiber, ComNet, Net1, DCC, The Zone Fiber, A1, TCV, CooolBox, iConnect. При някои от тях като Networx, Coolbox, The Zone Fiber, можете да заявите гига бърз интернет в размер на 1000 Mbps. = 1Gbps.

Каквo означава бърза скорост за качване в интернет?
Интернет скорост по-висока от 10 Mbps, обикновено се счита за бърза скорост за качване, поради това, че тя осигурява нормална работа при обичайните дейности на средно-статистическият потребител. Няколко примера: за безпроблемно използване на Skype, ви е необходима скорост на качване от 1,2 Mbps или по-висока за HD видео разговор. Ако ползвате 10 Mbps връзка за качване, ще ви отнеме по-малко от 10 минути да качите онлайн, файл от 700 MB (това е размера на CD-ROM).

Какво означава бавен интернет?
За бавен интернет можем да приемем скорост на изтегляне под 25Mbps. В диапазона под тази скорост, можете да изпитате затруднения и да имате проблеми с интернет връзката.  Например, в случаите когатo се налага да ползвате няколко устройства, да гледате видео с HD качество или да използвате Wi-Fi връзка с рутер, скоростите, които можем да определим като бавни, са в диапазона: 5 Mbps, 10 Mbps, 15 Mbps, 20 Mbps.