Мобилното 5G, съкратено от „пета генерация“, е един бързо навлизащ тренд, но същевременно и един доста размит термин.


5G пристига с пълна скорост

Публикувана на:

5G пристига с пълна скорост

Мобилното 5G, съкратено от „пета генерация“, е един бързо навлизащ тренд, но същевременно и един доста размит термин. Напоследък доста се говори за тази иновация, но малцина всъщност са наясно със спецификите. След като в България 4G услугата е вече широко разпространена, автоматично се зареждат очакванията за следващото поколение. А какво ще бъде то? Както повечето иновации в сферата на телекомуникациите, така и тази ще отбележи своето начало в САЩ. Част от местните оператори, а именно Verizon, AT&T и Sprint тестват 5G мрежата на различни територии. А Nokia в ролята си на доставчик на чипове и други части, пък изработва 5G прототипи, които ще бъдат инсталирани в смартфони, таблети и лаптопи. Макар и да се очаква версията на 5G модела да е готова съвсем скоро, всеки оператор сам решава кога ще я предложи на потребителите си.

Как 5G ще промени ежедневието ни

Тъй като все още няма официални точни данни, към момента може да съобщим съвсем очакваното и логично, което е, че 5G ще бъде по-бърз. В пъти по-бърз. На ежегодното събиране на експерти в Ню Йорк, наречено Brooklyn 5G Summit, най-голямата новина зa 2017 г. дойде от Даф Уолтър, асистент вицепрезидент в AT&T. Накратко, 5G интернетът ще е толкова бърз и мощен, че ще позволява изтеглянето на 4K филм с размер 100 GB за 2-3 минути. Април месец 2018 г. предстои тазгодишното издание на Brooklyn 5G Summit, където се очаква да се проведат нови тестове и съответно да се съобщят тенденциите. Технологиите, обвързани с виртуалната реалност и излъчването на живо, също ще бъдат повлияни от 5G мрежата. Екипът на бранда Huawei показа демо версия на live видео, стил 360 градуса, заснето чрез използване на 5G.

До кога ще чакаме?

Въпреки че повечето оператори в световен мащаб бяха дали обещание разпространението на 5G мрежата да бъде осъществено до 2020 г., сега дават назад. Ето какво ни очаква според последните потвърдени новини: Борбата за това кой първи ще задоволи клиентите си с 5G интернет ще бъде между Verizon, AT&T, T-Mobile и Sprint. От тях се очаква в началото на 2019 г. да се пусне пробна версия на избрани места. Защо чак тогава ли? Защото пускането на мобилно 5G би изисквало да бъдат пуснати на пазара и смартфони, които да могат да поддържат този формат. Очаква се най-напред в САЩ да се похвалят с тази нова технология, последвани от Южна Корея, Канада, Австралия и Китай. Колкото до останалите държави, включително и европейските – годината е 2020. В очакване на новата вдъхновяващо бърза услуга, ние можем да Ви предложим страхотен скоростен мобилен интернет. Разгледайте сайта ни или попитайте на тел: 088 9797994 за специални предложения.
Сравни офертите за мобилен 5G интернет от А1 и Теленор