Сега вече имате възможност да гледате телевизия с четири пъти повече пиксели от познатата до сега Full HD технология.


4K Ultra HD: Домашна телевизия с качество което не сте си представялиСъс сигурност си спомняте времето, когато Full HD правеше невероятно впечатление с чистота и острота на картината и не си представяхте, че може да се постигне по-добро качество на телевизия. Сега вече имате възможност да гледате телевизия с четири пъти повече пиксели от познатата до сега Full HD технология. 4K телевизията е с разделителна способност, която поставя началото на ново изживяване пред екрана с изключително жива и детайлна картина, която не сте си представяли досега.
За сравнение с познатата ни до момента HD телевизия, при която формата е ограничен 1920 пиксела по вертикала и 1080 пиксела по хоризонтала, с Ultra HD телевизията получавате разделителна способност от 3840 / 2160 пиксела, изключително близо до разделителната способност на кино екраните. Тук ще се опитаме да отговорим на някои основни въпроси, с цел да бъдем полезни в разбирането на технологията преди да си изберете и доставчик на 4K телевизия.


Какъв телевизор трябва да имам, за да гледам 4К телевизия?

Със сигурност имате нужда от телевизор който да поддържа 4K технологията. Имате широк избор от марки и модели, като цените на 4К телевизорите, с навлизането на технологията ще стават все по-достъпни.

Защо се казва 4K телевизия?

Името произлиза от близо 4000-те пиксела, който технологията осигурява по ширина на изображението. Тук има една особеност: познатата ни Full HD технология се комуникираше по височина на изображението, като 1080p., докато новата 4K се комуникира по-ширина с 2160p.

Какво е значение имат броя на пикселите? 

Представете си, че монитора на телевизора ви е решетка с колони и редове. Реално броя на редовете и колоните са броя на пикселите. Повечето пиксели (точки), гарантират по-детайлна и рязка картина, понеже образа се изгражда много по-детайлно.
Това означава ли, че ще видя значителна разлика в картината?
Да, определено. Със сигурност разликата ще е по-осезаема отколкото разликата, която усетихме при прехода от SD (480 пиксела) към HD (1080 пиксела). Но имайте предвид, че, за да се насладите изцяло на технологията трябва, да: си закупите 4К телевизор, да е поне 50 инча и да сте достатъчно близо до екрана.Трябва ли да гледам от по-близо 4К телевизия?

Високата разделителна способност на 4K ви позволява да се доближите до екрана и да се насладите на картината в детайл, без да се размазва образа, дори на по-големи екрани.

Оферти за 4K телевизия

Мобилният оператор А1 е първият доставчик на телевизия, който пуска 4K телевизия с новата си услуга за телевизия A1 Explore TV. Изцяло новата технология, която освен, че включва 4К ТВ канал предоставя високо технологични интерактивни възможности, както за избор на съдържание и така и за управлението му. С Explor TV, А1 за първи път в България представя изцяло нова тв платформа, даваща повече на своите потребители. Вижте офертите за интерактивна телевизия от А1.