Apple току-що обяви своята гама iPhone за 2019/2020. В нея има три телефона - iPhone 11, iPhone 11 Pro и iPhone 11 Pro Max. Но нито един от тях няма да се предлага 5G услуга.


Защо Apple засега няма да ползва 5G мрежата за своите устройства?

Публикувана на:

Защо Apple засега няма да ползва 5G мрежата за своите устройства? Защо Apple засега няма да ползва 5G мрежата за своите устройства?

Apple току-що обяви своята гама iPhone за 2019/2020. В нея има три телефона - iPhone 11, iPhone 11 Pro и iPhone 11 Pro Max. Но нито един от тях няма да се предлага 5G услуга. Други големи брандове като Huawei, Samsung, Oppo, LG и OnePlus вече са създали 5G телефони. Sony също работи по нов модел.
Големият въпрос: защо Apple забавя производството на 5G телефон? Нека разгледаме някои от причините, заради които Apple могат за момента да не изкарат на пазара 5G iPhone и някои от основните сценария за това забавяне.
Apple въвежда функции, едва когато може да ги направи напълно безпроблемни за своите клиенти. Компанията гарантира определено качество на потребителско преживяване. 5G може да бъде страхотно, но към момента не покрива големи територии и търсенето ѝ може да бъде затруднение. Дори когато 5G телефон казва, че има 5G сигнал, това не е гаранция, че ще получите 5G скорост.
Ако сте инвестирали парите си в 5G iPhone и установите, че разполагате със скоростта, за която всички реклами са Ви казвали, само на строго определени точки из града, в който живеете, няма да бъдете доволен потребител.
Това, въпреки, че не е официално упоменато от компанията, може да е една от причините да се забави производството на 5G iPhone.
Друг възможен проблем може да фактът, че повечето от съвременните 5G телефони използват 5G модем, наречен Snapdragon X50. И голяма част от тях имат и чип Qualcomm Snapdragon. За да избегне технологията на Qualcomm, с които води вражда от години, Apple се опита да премине към модеми на Intel вместо тези на Qualcomm в поколението на iPhone от 2018 г., използвайки модем Intel XMM 7560 в iPhone XS и iPhone XS Max.
Apple съди Qualcomm за 1 милиард долара през 2017 г., твърдейки, че компанията начислява нелоялни авторски възнаграждения, които трябва да плаща за всеки произведен iPhone. Qualcomm от своя страна подаде жалба, твърдейки, че Apple е предал техни търговски тайни на Intel, които се опитва да превърне в работеща (и вероятно по-евтина) алтернатива за производство на модем.
Всички дела Qualcomm-Apple са прекратени през април 2019 г., след като Apple се съгласи да плати 4,5 милиарда долара на Qualcomm. Тази сума дава правата за използване на технологията Qualcomm в това, което вероятно ще бъде 5G модем на собствената марка на Apple. Но това не би могло да се случи навреме, за да се направи 5G телефон през 2019 г.
Към момента не знаем със сигурност дали първите 5G телефони на Apple ще използват Qualcomm модеми или такива, снабдени с Intel технология, но и в двата случая компанията има още много работа преди пускането на новото поколение модели.