Ръст при плановете за смартфони и за фиксирани услуги отчита Мтел за първите три месеца на 2016-а

08/05/2016, 09:37

mtel

Клиентите с планове за смартфони са се увеличили с 38 на сто, като очакванията са те да се увеличат още в следващите месеци след старта на 4G мрежата на телекома; При абонаментите за фиксирани услуги увеличението е 5.7 процента.

През първото тримесечие на 2016 година клиентите на Мтел с абонаментни планове за смартфони са с 38 на сто повече, а потребителите на мобилен интернет са се увеличили с 21 процента спрямо същия период на миналата година. Това показват обявените днес финансови резултати на Telekom Austria Group, от която е част българският телеком.

„Очакваме, че след старта на нашата 4G мрежа в следващите месеци интересът на клиентите към плановете за смартфони и мобилен интернет допълнително ще се увеличи“, коментира главният изпълнителен директор на Мтел Александър Димитров.

Освен при плановете за смартфони, телекомът отчита ръст и при абонаментите за фиксирани услуги – 5.7 процента, като това се дължи основно на популярността на пакетните предложения, включващи телевизия и фиксиран интернет. Това повлиява положително приходите на компанията от фиксирани услуги и те се увеличават с 1.8 процента до 21.4 милиона евро. Мтел продължава да засилва ролята си на фиксирания пазар у нас, където по данни на Комисията за регулиране на съобщенията компанията води по брой клиенти на фиксиран интернет и е втора по големина по брой клиенти на ТВ услуги след придобиването на blizoo през 2015 година и неговата интеграция, която вече приключи.

Като цяло, финансовите резултати на Telekom Austria Group отчитат, че телеком пазарът в България продължава да е засегнат от остра ценова конкуренция в мобилния сегмент и слабата макроикономическа среда. Мобилните абонати на Мтел падат с 4.3 на сто заради отлив на клиенти на предплатени услуги. Средният приход от абонат (ARPU) остава стабилен и е 5,3 евро. На фиксирания пазар средният приход от линия (ARPL) пада до 10,8 евро за първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на миналата година. Общите приходи на българския телеком падат с 6,9 на сто до 97 милиона евро, а печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) пада с 13.7 процента до 33.6 милиона евро.

Източник: Мтел

Нагоре