100 пъти по-бързи телекомуникации?

Защо всички говорят за графен и искат да го ползват за продуктите си

графен

Знаете ли, че е открит материал, който е прозрачен и невидим за човешкото око, но е много по-здрав от стоманата, а същевременно лек? С негово съдействие ще зареждаме телефоните си много по-бързо! Името му е графен и уникалните му физични свойства го правят едно от гениалните открития на XXI век. С негова помощ ще се създава по-качествена и евтина техника, а скоростта на телекомуникациите вероятно ще е до 100 пъти по-висока от сегашната! За графен се говори още от далечната вече 1947 г., но през 2004 г. интересът се актуализира и двама учени (К. Новоселов и А. Гейм) откриват структурата му и начина на получаване. За това си откритие получават Нобелова награда по физика през 2010.

За графен ще се говори много.

От графен ще се създава много.

Процесът вече започна.

Как ще се трансформира нашето ежедневие? Научете по-долу.

Какво представлява и как ще подобри живота ни

Малък колкото атом, с отлична гъвкавост и електропроводимост, графенът е материалът на бъдещето, защото може да замени използваните досега суровини. Представлява лист от въглероди, подредени в шестоъгълни клетки. Планът е да се добавя в структурата на съществуващи обекти, придавайки им допълнителна здравина и гъвкавост. Учените прогнозират, че ползването на графен за изработване на устройства ще подобри значително скоростта на телекомуникациите. Ще се създават смартфони с изключително тънки и разтегливи дисплеи, които ще огъваме като вестник! Същите ще се зареждат светкавично бързо, отново благодарение на чудния графен. Освен това се смята, че материалът ще замени силиция, за да можем да оптимизираме оптичните връзки. С годините нараства потреблението и закономерно с него – необходимостта от повече и повече енергия. За да удовлетворим непрестанната нужда от енергия и още по-висока скорост при телекомуникациите, ще създаваме устройства, съдържащи графен. Заради уникалните си свойства той може да реши редица проблеми и да издигне технологиите на много по-високо ниво.

Големите брандове вече се вдъхновиха от материала на бъдещето и ползват графен при производството на иновативни маратонки и бързо зареждаща се техника! Така например британската спортна марка inov-8 пуска в продажба през 2018 г. спортни обувки, в чиито подметки има познайте какво? Графен. С негова помощ маратонките ще бъдат 50 % по-здрави от досегашните! Паралелно с това Samsung разработва литиево-йонна батерия с уникално покритие, благодарение на което смартфоните ще се зареждат 5 пъти по-бързо. Това ще се случи отново с помощта на графен. Със сигурност телекомуникациите ще се променят много през следващите години, а освен на страхотни телефони, по-изгодни оферти за интернет, кабелна телевизия и иновативна техника, ще станем свидетели как невидимият графен осезателно променя всичко! Учените смятат още, че материалът ще може да опази водата и почвата от замърсяване и ще се ползва и в медицината, улеснявайки живота ни значително. Предстои да видим как нещо невидимо създава революция!