Годишната конференция на Google – иновации

Какво ново от света на Google

Google иновации

Google винаги се старае да изненада потребителите си с нещо ново. Тази година бяха обявени някои много интересни новости точно на годишната конференция на Google I/O. Както повечето иновации в сферата на телекомуникациите, така и тази ще отбележи своето начало в САЩ. Иновациите засягат няколко конкретни теми, като сред тях са изкуственият интелект и виртуалната реалност. Най-голям интерес обаче предизвика представянето на новата оперативна система Android, с която работят все повече смартфони на пазара . Вижте в следващите редове какво още бе съобщено на конференцията.

Изкуствен интелект

За начало фокусът пада върху смарт функциите, които все повече навлизат в ежедневието ни и ни улесняват. Затова и интересът към тази тема не стихва, защото всеки иска да изпробва новата екстра. Представяме Ви най-интересните.

Gmail – смарт имейли

Новата опция, която е интегрирана в платформата на Gmail, е Smart Compose. Това накратко означава, че системата ще има възможността, благодарение на изкуствения си интелект, да довършва имейлите Ви.

Google Photos: моментно редактиране, трансформиране в PDF, смарт споделяне

Няма как да не бъдат засегнати от промените и Google Photos, като едната нова функция ще бъде разпознаване на лица. За любителите на ефектите, е добавена опцията за по-бърз достъп до редактирането на снимки. Не на последно място смяната на формата от снимков към PDF ще бъде от голяма полза.

Google Assistant: “OK, Google” се променя; режим Pretty Please

Хората, които често ползват Google Assistant, ще се зарадват на достъпа до глас, много по-близък до човешкия. Голям пробив е, че вече няма да бъде нужно постоянно да се повтаря фразата “OK, Google”, за да се задържи системата активна. Добавени са и нови дейности като резервиране на маса в ресторант или изпращане на пари в сметка.

С цел да се намали използването на нецензурни фрази и груб език в ежедневието ни, се разработва и режим Pretty Please. Основната му функция е да се стимулира вмъкването на по-учтиви фрази като „моля“. Как? Асистентът ще отговаря позитивно, само когато първоначално му е подаден любезен тон.

Google Lens: виртуално копиране на текст

Технологията Google Lens, от самото си създаване миналата година, предизвика голям интерес от страна на потребителите. Сега има и подобрения.

Първо, виртуалното копиране на реален текст вече е факт и прогнозата да се разрасне е много оптимистична. Това е така, защото възможността да се заснеме текст и той да се появи изписан на екрана в текстов документ, се счита за голямо предимство.

Виртуална реалност в Google Maps

Следващата засегната тема на конференцията бе за виртуалната реалност, по-специално в Google Maps. Какви са подобренията?

Google Maps: Улеснено намиране на обекти

Изкуственият интелект намира приложение и при Google Maps. Новата функция е създадена под името Your Match, която ще служи за намирането на ресторант или друг тип заведения.

AR е в основата на всичко и е интегриран като визия при навигацията. Ще се изразява чрез насочване на камерата на телефона към даден обект или улица, от което следва появяване на стрелка, индикираща правилната посока.

Android P: идва ново поколение

Всяка година Google представя нова версия на мобилната оперативна система Android. Този път името е Android P и ще се пусне в началото на есента. За нетърпеливите, запознайте се с някои от подобренията.

Ново поколение навигация

Android P улеснява потребителите си при използването на навигация, защото за целта ще са нужни само два бутона. Всъщност те ще важат за апликацията, а ако се използва навигация през мобилен браузър, тогава има даже само един бутон.

Ново поколение социална отговорност

Обръща се внимание на стремежа към социалната отговорност, обвързана с социалните мрежи и като цяло приложенията. Новата версия ще има опцията ръчно да се поставя лимит на потреблението на апликациите. Потребителите сами ще могат да изберат кое да ограничат и колко. Идеята е да се намали пристрастяването към телефоните.