Безплатен интернет на обществените места благодарение на ЕС

Още възможности за онлайн сърфиране, където и да сме

Безплатен интернет

Онлайн сърфирането става още по-лесно, дори когато пътувате. Безплатен интернет ще се ползва в редица библиотеки, паркове, здравни заведения, музеи и на други обществени места, в държавите, които са членки на Европейския съюз. Инициативата WiFi4EU цели да улесни комуникацията между хората и да осигури мобилност на гражданите, а наличието на безплатен интернет е един от начините това да се случи. Споразумението за началното ѝ финансиране беше прието от ЕК.

Кой може да вземе участие и какви са условията

Проектът за безплатен интернет възлиза на сумата от 120 млн. евро, а със средствата ще бъдат подпомогнати между 6 и 8 хиляди общини в държави от ЕС. Следва да бъдат уточнени още детайли, за да се задействат следващите етапи от реализирането на идеята. Общините, които желаят да се възползват от възможността за безплатен интернет на най-посещаваните места, ще трябва да кандидатстват, следвайки сравнително улеснена процедура. Подборът ще се извършва по реда на тяхното постъпване. Най-вероятно финансирането ще е под формата на ваучери и ще покрива разходите за инсталиране и оборудване на общините с безплатен интернет. Важно е да се уточни, че трябва да се предлагат само местата, които не разполагат с наличен безплатен интернет. Местните администрации също ще трябва да поемат част от разходите. Месечният абонамент за интернет ще се покрива от тях, както и поддръжката на оборудването.

Каква е идеята на инициативата WiFi4EU?

WiFi4EU е инициатива, която е част от стратегията за междинен цифров пазар. Президентът на Европейската комисия – Жан-Клод Юлкер заяви, че идеята за безплатен интернет за европейците, се вписва във визията на ЕС до 2020г. да има свободен достъп до мрежата във всяко европейско селище. Конкурентоспособност и мобилност са ключови думи, свързани с председателството на Юнкер. В същата посока бе взето и решението за отпадане на таксите в роуминг за страните от Европа, което ще влезе в сила средата на юни 2017г.

Възможността да ползваме безплатен интернет, когато пътуваме, посещаваме културни събития или просто се разхождаме, ще бъде голямо улеснение за всички. Стремежът да се стопи дистанцията между хората и да им се предоставят повече възможности за комуникация и информация, е начинание, което търпи все по-голям успех.

ЕС ни улесняват, давайки възможност да сърфираме безплатно, когато пътуваме. Operator.bg събира на едно място най-добрите оферти за интернет. Ако искате да заявите услуга, ползвайте сайта ни или се обадете на тел: 088 9797994.