Новият компютърен вирус WannaCry и как да се предпазим от него

За какво да внимаваме, когато сме онлайн?

Компютърен вирус WannaCry

Нов компютърен вирус „разплаква“ мнозина, заразявайки устройствата и отказвайки им достъпа до ценна за тях информация. Носещ името WannaCry, той завладява компютрите и иска „откуп“, за да си върнем отнетото. Разберете повече за опасния нов компютърен вирус и научете как да се предпазите от неговите атаки.

Как можем да се заразим?

WannaCry действа чрез т.нар. фишинг тактика – хакерски хитрини, които ни подлъгват да кликнем на определени места. Достоверно изглеждащи мейли, съдържащи уж важна информация, линкове към заразени вече сайтове – кликвайки на тях, ние се сдобиваме с неприятния компютърен вирус WannaCry. Хората с неактуализирани операционни системи или с такива, които са нелицензирани, са по-податливи на хакерски атаки. Веднъж попаднали в нашия компютър, те криптират важната ни информация и искат откуп, за да ни върнат достъпа до нея. Дори и да изпратим пари, не можем да бъдем сигурни, че опасността е преминала.

Как да избегнем новия компютърен вирус WannaCry?

Нужно е да внимаваме какво правим онлайн, да подбираме внимателно сайтовете, които посещаваме, както и файловете, които отваряме. Дигиталната хигиена е начин да се предпазим от новия компютърен вирус, но и от повечето кибератаки. Това обясни пред БТВ Ясен Танев – експерт по киберсигурност. Инсталиране на надеждна операционна система, добър антивирусен софтуер, както и сериозно внимание за всеки подозрителен файл или сайт. Това са някои от мерките, които можем да вземем, за да намалим риска от прихващане на новия компютърен вирус. Важно е да архивираме редовно важната си информация, за да я имаме съхранена. Така евентуална атака на хакери няма да ни нанесе толкова голяма вреда.

Най-засегнати досега бяха Русия и Румъния, но вече има и два случая на заразени с новия компютърен вирус WannaCry и в България. Важно е да бъдем внимателни, когато сърфираме в интернет, както и при отваряне на файлове. Непрекъснато се създават нови компютърни вируси, които застрашават информацията и сигурността ни.

Прекарвате много време онлайн и искате да намерите бързо най-добрите оферти за интернет във Вашия град? Ползвайте търсачката ни или се обадете на тел: 088 9797994 за съдействие.