Без такси за роуминг, когато пътуваме в ЕС

Високите сметки вече няма да ни плашат

BeztaksiRouming

Разговорите на високи цени, когато сме в чужбина, ще останат в миналото. Поне щом се отнася до пътуване до някоя страна от ЕС, съобщава Европейската комисия. Очаква се решението да влезе в сила след 15 юни. Страхотна новина, особено за тези, които пътуват много и общуват активно с колеги или приятели.

Удобно за потребителите

Досега много клиенти на телекомите почти не провеждаха разговори, когато пътуват далеч, тъй като после получават солени сметки за таксите в роуминг. Още по-високи са и цените при ползване на интернет в чужбина. За щастие това скоро ще се промени и ще можем спокойно да комуникираме чрез мобилните си телефони, когато се наложи. Ограничения навярно ще има, но те са с цел предпазване от злоупотреби.

Как това ще се отрази на операторите?

До 14 пъти е разликата между цените на някои абонаментни планове в страните от ЕС. С отпадането на таксите за роуминг, някои от операторите могат да бъдат ощетени, тъй като телекомите ще плащат помежду си ползваните услуги. Така например, ако български гражданин ползва услугите на испански оператор, българският телеком ще трябва да заплати такса на своя испански колега. Заради големите разлики в цените, някои от операторите ще са в доста неизгодно положение. Затова Европейската комисия предлага правила за регулиране на търговията между различните телекоми. Постепенно цените на мобилните данни ще падат, а операторите ще следят за злоупотреби, като например ползване на 1 сим карта само в чужбина, а не в страната на пътуващия.

Институциите и Правителствата в Европейския съюз са уговорили техническите условия на таксите за разговори в чужда държава. Така през лятото ще можем да пътуваме в страните от ЕС и да комуникираме по телефона спокойно. След изчерпване на минутите ни по абонаментен план, цените ще са според пазарните в страната, където е сключен договорът.

Съвременното общуване се характеризира с много свобода, непрекъснат престой онлайн, лесен достъп до услугите на операторите. Ако имате нужда от изгодни оферти за разговори или мобилен интернет, ние сме насреща.